Mikä ihme siinä on että niin monesti parisuhteessa lakataan puhumasta asioista heti kun ulko-ovessa lukee molempien nimi. Siinä tapailuvaiheessa puhutaan kyllä kaikesta maan ja taivaan välillä mutta kun muutetaan saman katon alle niin pitää alkaa pelata telepatialla ja arvauksilla. Ja sitten kun arvaus menee vikaan niin nousee vähintäänkin kolmas maailmansota. Kun kumppanista niin usein näkee että kaikki ei ole hyvin niin miksi sitten vastaus kysymykseen: "onko jokin vialla?" useasti on: "ei mikään"  Alkaa noidankehä: toinen aavistaa että toisella ei ole kaikki hyvin ja yrittää saada selvää mistä kenkä puristaa, samalla toinen yrittää miettiä miten toisella vaikeasta asiasta puhuisi ja ärsyyntyy siitä että toinen koko ajan utelee mikä on vialla.

Kärpäsestä voi tuollaisissa puhumattomissa tilanteissa hyvin helposti tulla härkänen. Härkäsen voi aiheuttaa mikä vaan, väärin muotoiltu tekstiviesti, vääränlainen katse tai äänensävy, ihan mikä vaan. Siinä sitten molemmat yrittävät puhumatta ratkaista asioita... Toinen  mököttää kun toinen ei ymmärrä ja toinen huutaa naama punaisena kun toinen ei puhu. Miten sitten tälläinen härkänen kutistetaan takaisin kärpäseksi? Puhumalla!! Ei se oikeasti voi olla niin vaikeaa puhua asioita kun ihmiselle on tuo puhelahja suotu. Vaikka sana tai kaksi tunnissa mutta puhumalla ne asiat ratkeaa. Lienee puhumattomuuden takana se ettei halua loukata toista sanomalla ääneen kipeitä ja vaikeita asioita. Tosiasiahan kuitenkin se on että enemmän se puhumattomuus toista loukkaa kun puhuminen. Tarkotan nyt sitten asiallista kahden aikuisen välistä rakentavaa keskustelua, en syyttelyä, pilkkaamista tai toisen henkistä murskaamista sanoilla. Tapahtukoon se puhuminen sitten aamiaispöydässä, sängynlaidalla tai vaikkapa saunanlauteilla mutta puhua pitää. Parisuhde on aina kahden kauppa ja kauppoja ei tehdä ilman puhumista :)

Ja sama puhumattomuus koskee myös ystävyyssuhteita, kuinka moni ystävyyssuhde on katkennut sen typerän asian takia ettei vaikeista asioista uskalleta puhua. Ystävyydessä kuten parisuhteessakin kaiken peruskivi on puhuminen, rehellinen puhuminen. Puhukaa ja kutistakaa kärpäset ennenkun niistä edes tulee härkäsiä, helpommin sen kärpäsen nujertaa kun härkäsen.